۱۰۰ درصد اراضی ملی و کشاورزی استان حدنگاری شد| شمارش معکوس برای تکمیل حدنگاری ۱۱ میلیون هکتار اراضی خراسان رضوی وزیر نفت وارد مسکو شد | پاک نژاد در کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه شرکت می‌کند خاموشی در تابستان ۱۴۰۴ حتمی شد | اعمال سختگیرانه‌ترین تنبیه‌ها برای ادارات پرمصرف استان پیش بینی قیمت طلا و سکه (پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش بینی قیمت ارز و دلار (پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) احتمال سقوط قیمت طلا در پی مذاکرات آمریکا و چین زمان عرضه بنزین سوپر اعلام شد هشدار بانک مرکزی | واریز وجه در معاملات به حساب نفر سوم پولشویی است بهره‌برداری از ۲۹۶ مگاوات نیروگاه برق خورشیدی در خراسان رضوی | چشم‌انداز تولید ۳۰۰۰ مگاوات برق تجدیدپذیر در استان+ویدئو بررسی شرایط خرید ملک با موجودی ۳ تا ۵ میلیارد تومان در مشهد (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول تفویض حداکثری اختیارات «ساتبا» به خراسان رضوی وصول بیش از یک هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال عوارض آلایندگی از محل درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده در خراسان رضوی معاون عمرانی استاندار خراسان رضوی خبر داد: وجود ۱۴۰۰ طرح نیمه‌تمام در خراسان رضوی توقف فروش آرد به نانوایان آزادپز بورس وارد فاز احتیاط شد | گزارش وضعیت بازار سهام (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) سهمیه کالای همراه مسافر تا پایان فصل بهار ۱۴۰۴ تعیین شد صدور پروانه بهره‌برداری از ۶ معدن در غرب خراسان رضوی نرخ طلا در مشهد یک میلیون تومان ریزش کرد | افت ۱.۶ میلیونی قیمت سکه (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) خراسان رضوی، قطب تولید انرژی پاک در کشور | ۳ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر جدید در استان ساخته می‌شود عشایر، ستون فقرات اقتصاد و امنیت خراسان رضوی تأکید استاندار خراسان رضوی و مشاور رئیس‌جمهور بر نقش‌آفرینی استان در پروژه‌های ملی قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت‌کوین (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | ریزش نرخ دلار و طلا تورم فروردین ۱۴۰۴ رکورد ۱۷ ماه اخیر را شکست شرایط بخشودگی جرائم مالیات بر ارزش افزوده ابلاغ شد تأمین بیش از ۳ هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال سهم ورزش‌های همگانی خراسان رضوی از محل درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده تهران- مشهد؛ دارای بالاترین آمار جابه‌جایی مسافر در فرودگاه‌های کشور طی اسفند ۱۴۰۳ آغاز اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف برق در خراسان رضوی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت بیت‌کوین در اوج ۶ هفته اخیر (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) توزیع ۳ هزار و ۶۲۳ تن فراورده‌های دامی تنظیم بازار در خراسان رضوی
سرخط خبرها

چگونه پراید گران شد؟ | پاسخ ساده به سؤال بزرگ

  • کد خبر: ۳۳۳۲۳
  • ۲۱ تير ۱۳۹۹ - ۱۸:۵۲
چگونه پراید گران شد؟ | پاسخ ساده به سؤال بزرگ
سوال نه تنها جدید نیست که در طول سال‌های اخیر و با توجه به التهابات بازار، ده‌ها بار به بهانه افزایش قیمت پراید در رسانه‌های مختلف مطرح شده است ولی بگذارید این بار در شهرآرانیوز به زبان ساده از علت گرانی پراید بنویسیم.
علیرضا گرانپایه / شهرآرانیوز؛ سوال نه تنها جدید نیست که در طول سال‌های اخیر و با توجه به التهابات بازار، ده‌ها بار به بهانه افزایش قیمت پراید در رسانه‌های مختلف مطرح شده است، ولی بگذارید این بار در شهرآرانیوز به زبان ساده از علت گرانی پراید بنویسیم.
 

رد پای نقدینگی در التهاب بازار


احتمالا هرجا حرف از تورم عجیب و غریب زده می‌شود، نام «نقدینگی» به گوشتان خورده است. بگذارید برای یک بار خیلی ساده برایتان توضیح دهیم که منظور از نقدینگی چیست؟
نقدینگی در یک کشور به معنای مجموع اسکناس ها، مسکوکات و سپرده‌های دیداری در یک کشور است؛ بنابراین نقدینگی فقط به معنی پول در دست تمام افراد جامعه نیست و پول در اختیار افراد جامعه رقم بسیار اندکی از کل حجم نقدینگی را شامل می‌شود. جالب است که بدانید بخش اعظم نقدینگی با عنوان سپرده‌ها نزد بانک‌های کشور به عنوان ذخایر است.
حالا با این تعریف بگذارید عدد نقدینگی را که بانک مرکزی اسفندماه سال گذشته اعلام کرده است، مرور کنیم؛ ۲۴۰۰هزار میلیارد تومان! حالا فکرش را بکنید که این حجم پول که معمولا هرسال به دلایلی افزایش پیدا می‌کند، چقدر می‌تواند در ایجاد تورم در بازار یک کالا تأثیرگزار باشد و چرا افزایش پیدا می‌کند؟
دولت برای تأمین کسری بودجه که مثلا به دلیل کاهش فروش نفت در بازار به وجود آمده است، تصمیم می‌گیرد که اسکانس چاپ کند و حقوق کارمندان را پرداخت کند یا همین وام یک میلیون تومانی که برای تسکین بحران اقتصادی کرونا به مردم داده شد. روی کاغذ همه چیز خوب است، ولی افزایش نقدینگی می‌تواند مثل سم عمل کند.
 

کاهش سود بانکی، سرریز پول مردم

 
احتمالا شنیده اید که در هیچ کجای دنیا سود بانکی به اندازه ایران نیست. چرا؟ چون قرار نیست مردم پول خود را در اختیار بانک‌ها قرار دهند و بی خیال تزریقش به بازار تولید شوند. چند ماهی می‌شود بانک مرکزی با اهرم‌های فشار سعی کرده است تا سود بانکی را از ۲۰ درصد به ۱۵ درصد کاهش دهد تا به نوعی از انباشت پول مردم در بانک‌ها جلوگیری کند.
چرا؟ چون آن وقت بانک‌ها هستند که تصمیم می‌گیرند نقدینگی مردم را در چه بازاری و چگونه وارد کنند. یادتان بیاید که در بحران‌های ارزی چندسال اخیر همیشه یکی از انگشت‌های اتهام به سمت بانک هاست.
چرا؟ چون آن‌ها می‌توانند با ورود حجم زیاد پول به بازار، تقاضای بیش از اندازه و در نتیجه تورم ایجاد کنند. یادتان بیاید که گفتیم حجم بیشتر نقدینگی کشور در اختیار بانک هاست. پس با کاهش سود بانکی و شایعاتی که به تازگی درباره کاهش بیشتر این سود در آینده نزدیک شنیده می‌شود، مردم را مجبور می‌کنند تا نقدینگی خود را از بانک خارج کنند.
چرا؟ چون نمی‌خواهند با پیشی گرفتن تورم از سود بانکی، پولشان بیشتر از قبل کم ارزش شده و قدرت خریدشان کم شود.
 

بورس، راهکار جذب نقدینگی


خب تا اینجا متوجه شدیم که این روز‌ها مردم پول بیشتری از قبل در دسترس دارند. حالا باید بگوییم که نه تنها مردم می‌دانند که احتمالا تورم امسال هم مانند سال گذشته چیزی حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد است، بلکه به دلیل سابقه بسیار بد بازار‌های مختلف در جهش چندبرابری قیمت ها، انتظارات تورمی بیشتر از ۳۰ تا ۴۰ درصد دارند.
یعنی آن‌ها می‌دانند که باید پول خود را برای کم نشدن قدرت خریدشان وارد یک بازار مالی کنند. تا قبل از سال ۹۸، مردم بیشتر به سمت بازار ارز، طلا و خودرو می‌رفتند. مسکن هم هرچند کمتر، ولی تحت تأثیر این ورود نقدینگی قرار می‌گرفت.
دولت حالا چند ماهی می‌شود که با تبلیغ بازار بورس می‌خواهد نقدینگی در دست مردم را به سمت این بازار سوق دهد تا دوباره شاهد جهش در بازار طلا و ارز نباشیم.
اتفاقی که تا حد زیادی هم در آن موفق بوده و به همین دلیلهفته گذشته بازار طلا با رکود کم سابقه‌ای مواجه شد. این رکود به این علت است که مردم در حال فروش طلا بودند تا یا پولشان را وارد بورس کنند یا بتوانند نیاز‌های اولیه زندگی خود را تامین کنند. همین چند روز پیش بود که اعلام شد به صورت میانگین روزی ۱۵۰۰ میلیارد تومان پول وارد بازار بورس کشور می‌شود. فکرش را بکنید که اگر این پول قرار بود وارد بازار خودرو شود، حالا باید شاهد پراید چندمیلیونی می ‎بودیم
 


پس چرا پراید گران شد؟


با یک مقدمه طولانی، حالا خیلی راحت می‌توانیم درباره علت گرانی پراید حرف بزنیم. پراید گران شد، چون اولا همه مردم برای ورود پول خود به بورس قانع نشدند، دوم اینکه به دلیل ترس بجای مردم از ریزش بورس و کاهش سرمایه شان، با سود اولیه و رسیدن مقدار سرمایه‌شان برای ورود به بازاری مثل خودرو یا مسکن، به سرعت خروج سرمایه می‌زنند و پولشان را به کالا تبدیل می‌کنند.
حالا در بازار خودرو، اقبال به پراید که ارزان‌ترین خودرو مصرفی مردم است، زیاد می‌شود. از یک طرف افزایش تقاضا و از طرف دیگر کاهش عرضه از سوی کارخانه که تا اعلام توقف تولید پراید هم پیش رفته است. به این موضوع تأثیر روانی انتظارات تورمی مردم را هم اضافه کنید. یعنی مردمی که بار‌ها جهش قیمت خودرو را تجربه کرده اند، با اولین پالس افزایش قیمت به سمت این بازار سرازیر می‌شوند تا هم سودی به جیب بزنند و هم بتوانند پول نقدشان را به کالا تبدیل کنند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->